Nybörjartips

Börja med att gräv där du står. Intervjua släktingar och helst de äldre. Leta efter foton, brev och ev dagböcker. Det kan finnas fler dokument sparade t.ex betyg, arbetsintyg, tidningsklipp

De främsta källorna till vår släktforskning är de svenska kyrkböckerna. 1686 blev det lag på att alla församlingar från 1688 skulle föra födelseböcker, vigselböcker, dödböcker, flyttningslängder och husförhörslängder. Dessa finns digitaliserade hos Riksarkivet via Digitala Forskarsalen (gratis) och Arkiv Digital (betaltjänst).  https://sok.riksarkivet.se/digitala-forskarsalen        https://www.arkivdigital.se/

Arkiv digital finns gratis att tillgå på våra tre bibliotek, Vara, Grästorp och Nossebro. Man måste dock boka en dator i förväg.

Glöm inte att dokumentera väl dina källor, för att lättare hitta tillbaka igen. Källhänvisningar är viktiga för trovärdigheten.

Tro inte på allt som andra har lagt ut på Internet, utan kolla upp allt i originalkällorna. På sidor som Ancestry, MyHeritage, Geni och likande finns mycket fel som bara kopieras vidare mellan olika släktträd.

Tänk på att DNA-testerna ger träffar på släktingar som också har testat sig, inga anor såvida inte en bekräftad träff har lagt ut sitt släktträd. För att få fram anor måste man också göra en forskning i kyrkböckerna, ofta kallad pappersforskning i kontrast till DNA-släktforskning. Tro inte på TV-reklamen om hur enkelt det är på Ancestry och MyHeritage.

Var får jag reda på hur man gör?

Man kan hitta tipsa av olika slag, digitala kurser/informationsfilmer på olika ställen på Internet. Välj vad som passar dig bäst.
Den finns också en rad handböcker. Om du inte vill köpa så hör med ditt bibliotek om vad de har.
Studieförbundet har ibland kurser. VGN Släktforskare och flera andra släktforskarföreningar har emellanåt släktforskarhjälp/forskarservice där erfarna släktforskare hjälper nyare forskare.

Tips på hemsidor

Släktforskarförbundets hemsida Rötter https://www.rotter.se/for-nyborjare

Släktforskning för noviser (kurs tillhörande en FB-grupp med samma namn) https://slaktforskning.blogspot.com/2013/09/malet-med-kursen-kursavsnitt-1-1.html

Arkiv digital onlinekurs om släktforskning https://www.arkivdigital.se/slaktforskning

Töreboda släktforskarförenings Råd och tips  http://www.tsff.se/tips_rad

Hjo-Tibro släktforskarförening http://www.htsf.se/kurs/slkurs.htm

På Youtube finns en del filmer visade det sig.  Sök på Släktforsknings nybörjare

Det finns säker mer om du söker på Google

Handböcker, förslag

Släktforskning på riktigt, Håkan Skogsjö – köps via Arkiv Digital

Kom igång med din släktforskning, Eva Johansson – Rötterbokhandeln, Adlibris

Vägen till dina rötter, Ewa Runesdotter – Rötterbokhandeln, Adlibris